Så arbetar vi för att nollvisionen ska förverkligas!
Varje mandatperiod fattar Jönköpings kommun beslut om hur vi kan förebygga och förhindra olyckor på vägar som kommunen ansvarar för. Detta program kallas trafiksäkerhetsprogrammet. Enligt officiell statistik (Strada) skadas det cirka 230 personer inom det kommunala ansvarsområdet varje år. Det är inte acceptabelt.
I det nya trafiksäkerhetsprogrammet för perioden 2021-2025 ska vi se till att få ner antalet skadade till högst 160 personer senast 2030. Det är en reell utmaning i en växande kommun som under samma tidsperiod förväntas öka befolkningen med drygt 15000 invånare. Men den är inte omöjlig att klara om alla inblandade parter bidrar.
Det gör att vi inom Koalition för Jönköpings kommun prioriterar fyra områden som särskilt viktiga för att vi ska nå detta mål:
1. Vi ska göra det säkrare för gångtrafik.
2. Vi ska göra det säkrare för cykling.
3. Vi ska minska antalet upphinnandeolyckor.
4. Vi ska skapa säkrare skol- och fritidsvägar.
För att kunna nå dessa mål kommer det vara viktigt att vi under kommande åren arbetar fram en kultur inom Jönköpings kommun om vikten av trafiksäkerhet. För det är endast tillsammans som vi kan förverkliga nollvisionens slutgiltiga mål om att inga ska dödas eller allvarligt skadas i trafiken. Men det kräver att alla inom trafikmiljön tar sitt ansvar där individens beteende är A och Ö.
För oss inom Koalition för Jönköpings kommun är det exempelvis en självklarhet att barn och unga ska kunna cykla eller gå till och från skolan själva. Kan vi få fler att gå eller cykla till skolan leder detta till både positiva fysiska- och inlärningseffekter. Huvuddelen av barn och ungas fritidsaktiviteter ska också kunna nås på ett naturligt sätt hemifrån med gång och cykel vilket ökar vardagsmotionen och förbättrar hälsan. Men för att det ska vara möjligt behöver vi prioritera framkomlighet och möjlighet att ta sig dit på ett tryggt sätt för barnens bästa.
Det kan också handla om att äldre på ett tryggt sätt ska kunna ta sig till fots inom Jönköpings kommun. Vi ser att de allvarligaste olyckorna för gående drabbar äldre. Därför behöver vi se över hur vi kan separera trafikslag och hur vi kan skapa säkra passager för att fler äldre ska kunna känna sig säkra i trafiken.
Den gemensamma nämnaren i alla dessa prioriteringar är att vi måste lyckas i vårt arbete med att få fler att hålla lägre hastigheter vid riskpunkter för allvarliga trafikolyckor. Men de mest avgörande faktorerna för att vi ska minska olyckor är att fler håller högst den skyltade hastigheten samt att oskyddade trafikanter kan färdas på trygga vägar mellan sina olika målpunkter. Jönköpings kommun ska göra sin del för att ta steg mot att uppfylla nollvisionen, men det är endast tillsammans som vi kan nå den visionen till slut.
Anders Samuelsson (C)
ordförande, stadsbyggnadsnämnden
Niklas Sigvardsson (S)
1:e vice ordförande, stadsbyggnadsnämnden
Jan Sidenvall (L)
ledamot, stadsbyggnadsnämnden
Christopher Stock (MP)
ledamot, stadsbyggnadsnämnden
Koalition för Jönköping