Liberaler måste leva som vi lär

EFTER VALET HAR jag varit trött. Och besviken. Men jag skriver nu eftersom jag har lämnat politiken. Återigen har partiet, och jag själv med för den delen, levt i en bubbla och överskattat vår popularitet. Det är inte bra. Självinsikt är en förutsättning för utveckling. Så nu vill jag bidra med lite av den insikt jag själv fått under mina 12 år i politiken.

LIBERALA VÄLJARE ÄR inte särskilt flitiga när det gäller att kryssa på listorna, bara cirka 20 procent gör det. Det kan jämföras med Centerpartiet där ca 30 procent av väljarna kryssar. Jag tror att det beror på att det i L finns en negativ inställning till personval. Fortfarande tycks många anse att det är oartigt och illojalt att motkandidera.

Denna inställning tycks både gälla på högsta nivå i partiet och på lägre nivå. Trots att vi i Jönköpings län kan konstatera att det sannolikt var just personvalskampanjer som gav oss 1000 extra riksdagsröster i år och ett fast mandat för första gången på länge. Ett parti som säger sig uppmuntra konkurrens i samhället måste uppmuntra konkurrens i partiet, om vi vill bli tagna på allvar.

Vi är ett är ett parti som säger oss värna om integration och mångfald men vi föregår inte med något gott exempel. Vi behöver fler medlemmar med utländsk bakgrund och vi behöver ge dem mer makt.

Det är inte trovärdigt att tala om de här frågorna när det bara är ett fåtal personer med utländsk bakgrund, om ens någon, på våra möten eller i våra styrelser och nämnder. Min bedömning är att vi då delvis skulle diskutera andra politiska frågor än vi gör idag och att vi skulle nå helt andra målgrupper. Men också att vi skulle tvingas omvärdera en del av våra ställningstaganden, vilket säkerligen skulle bli ganska ansträngande. Men integration är inte ensidigt, båda parter måste anstränga sig.

Walk the talk, skulle Birgitta säga, om du vill bli tagen på allvar.

VI LOCKAR NYA medlemmar men tar vi hand om dem? Man kan inte förvänta sig att de som är duktiga på att värva medlemmar också ska ta hand om dem. Vi måste bli mycket bättre på att fånga upp våra nya medlemmar, berätta om hur politiken fungerar, erbjuda trevliga möten varav några som är lite lättsammare politiskt och framförallt måste vi snabbt ge de nya medlemmar möjlighet att påverka den interna politiken.

På våra bilder ser vi ut att ha så roligt men när de nya medlemmarna kommer på våra ordinarie möten blir de lätt chockade över kontrasten. Det behövs ett ökat nationellt stöd i arbetet med medlemsvård och medlemsinflytande. Om vi menar allvar med att vi vill bli fler.

Varje medlem är en ambassadör, både på gott och ont.

VI BEHÖVER BYTA partiledare. Jan är erfaren, klok, tydlig, snygg, påläst, förtroendeingivande, fyndig och numera också personlig. Jan har verkligen överträffat sig själv i den här valrörelsen och överträffat alla mina förväntningar. Men det räcker inte.

Jag är helt övertygad om att vi behöver en ny partiledare för att lyfta andra frågor, för att lyfta våra frågor på ett annat sätt, för att lyfta fram andra liberala politiker än hittills och för att locka nya medlemmar.

Artisten är fantastisk men skivorna säljer inte. Väljarna kommer aldrig kunna se någon förnyelse i sak om det inte blir någon förnyelse i person. Vem ska till exempel på allvar lyfta miljöfrågorna, som vi alldeles för länge inte fick tala om i valrörelserna, nu när Weimer och Tysklind har lämnat riksdagen?

PERSONLIGEN ÄR JAG förstås besviken på att jag inte kom in i riksdagen. Men mitt försök till konstruktiv kritik ovan beror inte på bitterhet. Jag har tänkt länge på dessa frågor.

För att uppväga kritiken vill jag avsluta med att uttrycka hur imponerad jag är av vårt läns riksdagsledamot Emma Carlsson Löfdahl. Hon har lockat fram väldigt många kryss trots sin förstaplats på listan.

Hon har jobbat hårt trots tuffa personliga förhållanden. Hon har aldrig varit kritisk till min personvalskampanj. Hon har medverkat till rättvisa förhållanden mellan oss kandidater i valrörelsen.

Dessutom har vi under hela valrörelsen haft en mycket god relation oss emellan. Det är liberal demokrati i praktiken, på regional nivå. Låt oss arbeta så även på nationell nivå. Låt oss leva som vi lär. Det märker väljarna.

Anna Mårtensson

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *