Leva livet hela livet!

Liberalismen syftar till att maximera varje människas frihet att forma sitt liv så länge det inte inkräktar på någon annans frihet. Den rätten gäller hela livet igenom. Vi måste få bli bemötta utifrån de individer vi är. Att öka årsrika människors självständighet och egenmakt är en central uppgift i Liberalernas äldrepolitik.

År 2013 fick vi inte minst genom Liberalernas försorg en bred lag mot åldersdiskriminering som utöver arbetsliv och utbildning också omfattar varor och tjänster samt hälso- och sjukvård och socialtjänst.

LEVA LIVET HELA LIVET
Samrådsfrågor till Liberalernas rapport om årsrika.
Svar från Jönköpings lokalavdelning.

  1. I dag har anställda rätt enligt LAS att stanna på sitt arbete till 67 års ålder. Bör åldersgränsen för att stanna kvar i arbetslivet höjas? Hur mycket? Eller bör den avskaffas helt?

 

L Jönköping anser:

Bör avskaffas helt.

 

  1. I dag kan den som har fyllt 65 inte få bl.a. sjukpenning, a-kassa eller bilstöd. Bör sådana åldersgränser höjas för den som fortfarande är kvar i arbetslivet? Till den så kallade LAS-åldern (se fråga 1)? Eller bör man kunna få sådana förmåner så länge man fortfarande är kvar i arbetslivet?

L Jönköping anser:

Man bör kunna få sådana förmåner så länge man fortfarande är kvar i arbetslivet.

 

  1. Vilka fördelar och nackdelar skulle finnas med t.ex. kameror och robotar i omsorgen av årsrika? Hur kan vi utnyttja fördelarna och motverka nackdelarna?

L Jönköping anser:

Digitaliseringen av äldres vård och omsorg är bara i sin linda. När gäller utveckling av nya IT-stöd som inkluderar de äldre ska de utvecklas i samarbete med personalen och de äldre. Nya stöd som misstänks vara integritetskränkande ska genomgå etisk prövning innan de börjar användas.

Samtliga IT-stöd ska vara användarvänliga. Det finns många exempel på krångliga och krånglande stöd. Finns beräkningar som visar att nuvarande krångel inom hälso- och sjukvården kostar flera hundra miljarder.

Tillgång till internetuppkoppling ger möjlighet till att ta del av de olika träningsprogram/aktiviteter som kan vara en del av den förebyggande vården. Forskning visar att symptomen hos t ex personer med alzheimerförändringar utvecklas långsammare hos den som surfar/använder sig av internet.

För att stimulera internetbaserade e-hälsotjänster måste undantagen från mervärdesskatteplikt för sjukvård enligt EU:s mervärdesskattedirektiv vidgas till att innefatta även internetbaserade tjänster.

 

  1. Vilka fördelar och nackdelar finns med att ersätta hemtjänstens serviceinsatser med ett förstärkt RUT-avdrag? Bör förslaget genomföras?

 

L Jönköping anser:

Utgår från att frågan är ställd utifrån att hemtjänsten är organiserad på olika sätt i kommunerna. Där de används för serviceinsatser vilka då inte ryms inom hemtjänsten kanske det är bra.

 

I Jönköpings kommun ingår städning och handling i de biståndsbedömda insatserna i hemtjänsten. I kommunen finns det ett krav på att försöka sänka dagens antal på 14 olika personer som personen möter i sitt hem under en 2 veckors period. Om man lägger över serviceinsatserna på Rut kommer detta inte att hållas och heller inte sänkas. I vår kommun finns det ingen plan på att lyfta ut denna service ur hemtjänsten. Övriga tjänster som lampbyte, gardiner etc ligger på en servicefunktion i kommunen knuten till äldreomsorgen. Hittills har det varit en person som ombesörjt dessa sysslor. (AMH)

 

  1. Vilka fördelar och nackdelar finns med att erbjuda vissa hemtjänstinsatser utan biståndsbedömning?

 

L Jönköping anser:

Detta kan vara ett känsligt område. Biståndsbedömningen inom äldreomsorgen ska vara likvärdig oavsett var du bor. En erfarenhet i kommunen var att de med anhöriganställd personal, hade mycket fler promenader och även inköp av dagligvaror som fick en lång lista medskickad som innefattade ett stort hushåll.  Detta har gjort att anhöriganställningar har tagits till kommunen och kommer att tas bort helt. Om det oavsett ålder blir helt fritt kan det bli de som själva har kraft eller anhöriga med sig som får mer omsorg. Då sätts kommunens likvärdighetsprincip ur spel. Här finns en idé som kan prövas (dock inte enligt lagen idag) att de över 85 år kan begära/önska de insatser de behöver. Detta utan ”vanlig” biståndsbedömning. Exakt hur förfarandet ska se ut är inte klart, men ngn form av egen begäran. De flesta från 85 år och uppåt har idag någon form av insats. Där verkar brytpunkten för många finnas. (AMH).

 

  1. Leva livet-hela livet_Svar från Jönköpings lokalavdelning_161209
    Kommentarer under vissa rubriker i rapporten från
    ”Arbetsgruppen förmågor och möjligheter för årsrika”.

 

Jönköping 2016-12-09

För Liberalernas kommunförening i Jönköping

Dag Jonasson
Stig-Arne Tengmer