Valmanifest 2019-2022
I Liberalernas Jönköping 2030
Jönköping är Smålands centrum, där storstad och landsbygd möts, mitt ibland vatten och berg, skogar och åkrar. Respekten för miljö̈ och snabb expansion går hand i hand. För allas frihet har vi bevarat grönområden och skapat nya gröna lungor i staden. För allas tillgänglighet erbjuder vi möjlighet för barn, äldre och funktionshindrade att ta del av det offentliga rummet, kultur och vår miljö. För kommande generationers frihet värnar vi vår luft och våra vattendrag.
Efter år av arbete med att bygga samhällen, inte bara bostäder, har vi en skolsituation i balans. Nu kommer äntligen skolan först, även i bostadsplaneringen. Jönköpings skolor är populära och har erkänt bra rykte. Det finns samtidigt en bukett av verksamheter som skapas av offentliga och privata aktörer. Skolan erbjuder en trygg miljö både i och utanför klassrummen. Integrationen börjar i skolan, och språkundervisningen i förskoleklass ger våra nyanlända barn verktyg att lyckas.
Näringslivet blomstrar och allt fler kommer ut i arbete. Många företag har etablerat sig här. Tack vare ett öppet och välkomnande klimat väljer många av våra nyanlända medborgare att stanna kvar och arbeta i Jönköping. Kvinnor och män har samma möjligheter på arbetsmarknaden, och kommunen som arbetsgivare visar vägen. Med ”en väg in” för företag, har vi bidragit till att Jönköping är en av landets mest entreprenörsrika kommuner.
Modern kollektivtrafik har byggts ut och det går tryggt att ta sig med cykel mellan kommundelarna. Detta medför att människor nu kan bo och arbeta i kommunen utan att vara beroende av bilen. Vi har tack vare smart infrastruktur lyckats skapa närsamhällen i hela kommunen där människor kan handla, besöka bibliotek eller sin husläkare. Där finns även den kommunala förvaltningen representerad med viktiga servicefunktioner.
Inkludering av äldre och funktionsnedsatta är en naturlig del av samhället. Vi ser årsrikedom och olikheter som en tillgång. Valfriheten är stor. Det finns olika former av boenden med eller utan boendestöd. För den som inte längre kan bo hemma finns det garanterad plats på ett äldreboende när man fyllt 85 år. Det räcker med ensamhet för att få plats och Jönköpings boenden är kända för att erbjuda videosamtal med nära och kära. Matstunden är både god och angenäm och erbjuder sällskap. Ingen ska ofrivilligt behöva åldras ensam.
Vi har värnat vårt kulturhistoriska arv genom att bevara historiska byggnader och attraktivt utforma våra centrum. Det mångfacetterade kulturklustret på Tändsticksområdet, tillsammans med butiker och caféer, lockar såväl bofasta som besökare. Rosenlunds Herrgårdsområde är ett nationellt besöksmål. Vid Södra Munksjön har en unik stadsmiljö vuxit fram, där människor bor och arbetar samtidigt som kulturen och fritidslivet tar plats.
En variationsrik bebyggelse av olika bostadstyper kännetecknar kommunen. Tidigare segregerade bostadsområden har fått uppblandning av nya ägandeformer. Nya områden som skapats består av olika hustyper och storlekar. Numera sätter vi barns och ungdomars möjlighet till rörelse och aktivitet främst vid utvecklingen av nya bostadsområden.
Ingen känner sig längre otrygg i kommunen, alla behövs och den sociala strukturen är öppen och välkomnande. Unga som äldre känner att fritiden kan fyllas av meningsfulla aktiviteter. Vare sig man vill ägna sig åt idrott, studier eller engagera sig i föreningar så finns det som man efterfrågar.
Jönköping är känt för att ha knäckt spiralen av växande psykisk ohälsa. Genom tidiga insatser i skolan med fokus på elevhälsovård och skolkuratorer, ordning och reda i klassrummen och nolltolerans mot mobbning och övergrepp, skapar vi trygga vuxna och avlastar sjukvården. Med vår egen barnhjälplinje får utsatta barn hjälp direkt.
Kommuninvånarnas åsikter tas tillvara genom frekventa medborgardialoger. Det är lätt för medborgarna att följa och förstå de kommunala besluten. Ordning och reda i ekonomin sedan många år innebär avsevärt större investeringsutrymmen än tidigare. Det innebär att satsningar kan göras inom prioriterade områden såsom skola och äldreomsorg, men också till en bra utveckling av kommunen i sin helhet.
Jönköping präglas av ett liberalt tänkande där varje individ har möjlighet att själv bestämma över sin vardag. Politiken skapar förutsättningar för alla att förverkliga sina drömmar.
Om vi får ansvar.
Hela kommunen ska leva
Frihet att bo och leva där du helst önskar. Frihet att upptäcka och njuta av vår unika miljö.
Vi i Liberalerna brinner för en utveckling där alla är inkluderade, där människor, företag och föreningar kan och har goda möjligheter att utvecklas och trivas.
Jönköpings kommun byggs upp av väl fungerande närsamhällen sammanlänkade med goda kommunikationer.
I Liberalernas Jönköping finns en levande landsbygd där man kan bo, arbeta och leva.
Bra kommunikationer gör det enklare för kommuninvånarna att bo och verka i alla kommundelar. Fler företag och kommunal service kan etableras på landsbygden tack vare effektiva transporter och fiberutbyggnad. Överallt i våra kommundelar bygger vi upp väl fungerande närsamhällen med kommunal service och kultur- och fritidsaktiviteter.
Vi vill mer!
- Nya bostadsområden ska redan i inledningsskedet planeras med ett helhetsperspektiv med tanke på invånarnas intressen och behov.
- Snöröjning och sopning ska prioriteras för cykelstråk, övergångsställen, trottoarer, bussvägar, hållplatser och handikapparkeringar. Cykelvägarna ska byggas ut och vara åtskilda från biltrafiken.
- Kulturen och fritiden har hög prioritet i Liberalernas Jönköping. Vi vill stötta museerna och olika konstarter. De lokala biblioteken ska bevaras och utvecklas i takt med ett förändrat mediesamhälle, inte minst för den viktiga roll som de spelar för fortbildningen och integrationen. Utbudet ska vara tillgängligt för alla.
- Jönköping har ett aktivt föreningsliv som har stor betydelse i civilsamhället. Vi vill fortsätta stimulera föreningarna och ge dem goda förutsättningar att bedriva sin verksamhet.
- Landsbygden ska utvecklas genom att bygga bostäder och främja företagande och föreningsliv. Vi vill ha ett levande företagande i hela kommunen.
Våra viktigaste målsättningar
Jönköpings kommun ska vara en attraktiv stad att leva i och flytta till med bra boendemöjligheter, livlig handel och företagande, god sjukvård och äldre- och barnomsorg, utbildning i topp och varierat frilufts- och kulturliv.
Det ska finnas goda kommunikationer i alla våra stadsdelar. Det ska vara lätt och tryggt att åka kommunalt inom och till och från Jönköpings kommun.
Kultur och fritid är viktigt för folkhälsan, det är bra för både kropp och själ. I Liberalernas Jönköping kan alla, var och en utefter sitt intresse och sin förmåga ägna sig åt de fritidsintressen som de är intresserade av.
Kultur och fritid
När människor utövar eller tar del av kultur och idrott föds insikter och nya idéer som kommer både individ och samhälle till godo.
Kulturen ger människan verktyg att förstå, ifrågasätta och se på samhället ur nya perspektiv. Ett brett föreningsliv är grunden för det demokratiska samhället, med ansvarstagande invånare som fritt kan organisera sig och bidra till samhällsutvecklingen.
I Liberalernas Jönköping ska alla medborgare kunna fylla fritiden med meningsfulla aktiviteter, var och en utefter sin förmåga och sina intressen.
Kulturupplevelser är ett allmänmänskligt behov och en rättighet. När människor utövar eller tar del av kultur och idrott föds insikter och nya idéer som kommer både individ och samhälle till godo.
I Liberalernas Jönköping utvecklas kommunen till Smålands ledande kulturcentrum. Genom en samverkan på alla nivåer vill vi skapa förutsättningar för att stimulera landskapets bredaste kulturliv.
Vi vill mer!
- Varje nytt bostadsområde och varje stadsdel ska ha lokala träffpunkter. Kultur-och fritidsmöjligheter ska prioriteras redan i planeringsstadiet.
- I våra närsamhällen står biblioteken i centrum. Det ska vara en samlingsplats med utökad service och samhällsinformation.
- Jönköping ska ha en kommunal konsthall i centralt läge.
- Jönköpings kommun ska skydda och utveckla sina stadsnära friluftsområden.
- Kommunen ska samverka med föreningar för att skapa nya idrottsanläggningar. Barn ska inte behöva stå i kö för att få idrotta.
- Vi behöver en ny friidrottsarena för att skapa möjlighet för träning och tävling.
- Flickornas fritidsintressen ska särskilt beaktas.
- Strandpromenaden utmed Vättern utvecklas till en kulturstig med statyer och andra konstverk, tillfälliga och permanenta. Liljeholmsstranden förses med fler faciliteter och Sannaängen och Oset utvecklas ytterligare.
Våra viktigaste målsättningar
Såväl idrotten som kulturen bärs till stor del upp av vårt fantastiska föreningsliv. Vi vill stimulera föreningarna att utveckla sin verksamhet med stöd från kommunen och med eget ansvar.
Biblioteken och museerna har stor betydelse för såväl folkbildningen som för integrationen av nya svenskar. Liberalerna vill bevara de lokala biblioteken och ge dem en utökad funktion med samhällsinformation till medborgarna.
När vi bygger nya stadsdelar och utvecklar våra bostadsområden ska det finnas plats för barn och ungdomars möjlighet till aktiv fritid.
Integration
Det är i möten mellan människor från olika länder, med olika kompetenser, kulturer och traditioner som en positiv och konstruktiv samhällsutveckling kan ske.
Invandring har berikat vårt land och vår kommun genom århundraden.
En stor del av ansvaret för integrationen ligger hos den som kommer hit. Man ska lära sig språket, förstå kulturen och traditionerna, följa den lagstiftning som finns och göra allt man kan för att så snabbt som möjligt komma i arbete.
Men ansvaret för integrationen ligger också hos oss andra. En bra integration sker när människor möts, när vi gör det begripligt hur vårt land fungerar, när vi öppnar vägarna in på arbetsmarknaden eller till studier, när vi är välkomnande och tillmötesgående.
Vi tror att vår kommun utvecklas positivt när olika kulturer, religioner och vanor kan leva sida vid sida. Där människor samverkar i ett gemensamt samhälle, där inga parallella samhällen tillåts att utvecklas och där den beslutade lagstiftningen gäller.
Vi vill mer!
- Utveckla introduktionen till arbetsmarknaden i Jönköping i samarbete mellan kommun, näringsliv och statliga satsningar.
- Utveckla metoder för validering av kunskaper
- Öka andelen utrikesfödda kvinnor på arbetsmarknaden.
- Mer tid i skolan för nyanlända elever. Öka deras tid med studiehandledare.
- Tidiga insatser till elever som behöver mer stöd. Nyanlända svenskar ska få extra undervisning i skolan.
- Språkskola i förskolan.
- Stöd till föreningar som arrangerar mötesplatser mellan nyanlända och svenskar såsom språkcaféer.
- Motprestation vid försörjningsstöd, exempelvis deltagande på arbetsmarknaden eller i SFI.
- Motverka boendesegregationen genom att blanda bebyggelsen.
Våra viktigaste målsättningar
Vuxna människor som invandrar ska så snabbt som möjligt komma in i det svenska arbetslivet för att bli självförsörjande.
Barn som invandrar ska tidigt påbörja sin skolgång och om möjligt gå i sin ordinarie klass.
Förståelsen av det svenska samhället och den lagstiftning som råder ska komma in tidigt i integrationen. I Jönköping ska det finnas mötesplatser mellan svenskar och invandrare.
Ingen ska glömmas bort
I vår kommun för vi en aktiv socialpolitik. Vi är vaksamma mot samhällets brister och misslyckanden. Vi uppmärksammar enskilda och grupper som riskerar att hamna utanför och nöjer oss inte med föråldrade och schabloniserade föreställningar och åtgärder.
Ingen människa ska vara fången i de livsvillkor man föds in i. I liberalernas Jönköping ser vi personer med funktionsvariationer som en tillgång och naturlig del av samhället. Vi kompletterar och lär av varandra. Vår stadsplanering och allmänna lokaler är tillgänglighetsanpassade.
Även den med de sämsta förutsättningarna har rätt till stöd för att kunna leva ett värdigt liv. Detta gäller främst barn och de medmänniskor som på grund av funktionsnedsättningar eller missbruk eller annat skadligt beteende behöver insatser och stöd.
Socialtjänsten är beroende av medborgarnas förtroende. Socialtjänstens samlade insatser är av stor betydelse för att medborgarna i vår kommun ska känna tillit och trygghet.
Vi vill mer!
- Vi vill inrätta ”Barnens hjälptelefon”, där barn enkelt kan nå socialjouren.
- Behandlingsinsatser på hemmaplan ska stärkas. Nya metoder ska vara förankrade i vetenskap och beprövad erfarenhet.
- Inrätta ett HVB-hem för pojkar.
- Stärka kommunens samarbete med familjehemmen.
- Äldreboende för missbrukande kvinnor.
- Akutboende för våldsutsatta kvinnor med pågående missbruk.
- Kommunen skall öka takten i tillgänglighetsanpassning.
- Utreda möjligheten att brukarna själva får bestämma över sin ledsagartid.
- Införa friluftsanläggningar som är tillgänglighetsanpassade liknade IKHP, för ett mer aktivt friluftsliv.
- Se över det långsiktiga behovet av ytterligare en sär- och resursskola i kommunen.
- Se över det långsiktiga behovet av ytterligare resursklasser.
- Valfrihet och självbestämmande ska vara en självklarhet för alla insatser.
Våra viktigaste målsättningar
Människor med funktionsnedsättningar ska ges förutsättningar att leva ett så normalt liv som möjligt.
När barn och unga placeras utanför det egna hemmet ska det ske så att så få omplaceringar som möjligt behöver göras.
Missbruk av alkohol och andra droger ska motverkas genom aktiva och uppsökande arbetsmetoder.
Trygghet i vår kommun
Frihet och trygghet hör ihop. Den som är otrygg och rädd, är inte fri.
Människors otrygghet, oro och rädsla har att göra med många olika saker. Det kan handla om rädslan av att drabbas av våld eller annan kriminalitet, osäkerheten om man ska få den hjälp man behöver vid sjukdom och åldrande, att pensionen inte ska räcka till, att det ska utbryta krig eller att miljökatastrofer ska drabba oss.
Otryggheten handlar ofta om en känsla. Vi Liberaler vill att samhällsutmaningarna ska baseras på hur det faktiskt ser ut, inte på en svartmålning av verkligheten.
För oss Liberaler är frågan om människors trygghet viktig. I ett välfärdssamhälle har alla rätt att känna trygghet. Ett starkt rättssamhälle är grunden för allas trygghet. En ökad känsla av trygghet har framför allt att göra med en tilltro till de insatser som görs för att utveckla vårt samhälle.
Vi vill mer!
- Utbilda alla kommunanställda i Hjärt- och lungräddning.
- Anställ kommunala trygghetsvakter på prov.
- Nolltolerans mot mobbning, hot och våld i skolan. Utveckla förebyggande metoder.
- Brottsofferhjälp som kan bistå med praktiska frågor.
- Inför ett ”första-hjälpen-stöd” vid risk för självmord.
- Bygg bort gångtunnlar och gång- och cykelvägar som är osäkra.
- Utveckla en kommunal trygghetsundersökning.
Våra viktigaste målsättningar
Det ska finnas en trygghetsdimension i planeringen av kommunens olika områden. Öppna ytor, bra belysning, gång och cykelvägar som är ”säkra”, ska vara viktiga inslag i den fysiska samhällsplaneringen.
”Jönköpingsmodellen” med ett nära samarbete mellan skola, socialtjänst, fritid och kultur, och polisen ska utvecklas. Ett bra samarbete kan hantera oönskade situationer effektivt. Samarbetet kan också ha en förebyggande effekt.
Kommunens fastigheter ska vårdas och underhållas. En god skötsel av bostadsområden ger förutsättningar för ökad trivsel och trygghet.
Stark ekonomi genom ett enklare Företagande
Frihet att förverkliga dina drömmar. Frihet att forma ditt eget liv. Frihet att få människor att växa.
I Liberalernas Jönköping ser vi företagandet som grunden till välfärden. Nästan alla Jönköpings företag är småföretag och nio av tio företag har mindre än 10 anställda. Nära hälften av alla nya jobb i Jönköpings kommun skapas i de mindre företagen och hälften av våra skatteintäkter står företagen för.
I vårt Jönköping uppmuntrar vi alla att starta eget. Därför är vi positiva till eget företagande inom kommunal verksamhet, där våra medarbetare genom intraprenad får möjlighet att utveckla sig och sitt entreprenörskap.
I vårt Jönköping arbetar vi aktivt med företagande. Vi uppmuntrar redan i skolåldern barnen till att utveckla egna affärsidéer, liksom att besöka branscher med brist på personal.
Vi vill mer!
- Planarbetet ska utgå̊ från arbete och boende utan långa arbetsresor. Vi ska ha en blandstad med företagslokaler och bostäder i samma område där våra invånare kan hitta både bostad och arbete.
- Skapa företagsbyar för nya verksamheter inom olika näringar, från verkstadsindustri till kreativa näringar.
- Kraftigt förstärka kommunens näringslivsavdelning.
- Inrätta mentorskap inom företagande genom näringslivsavdelningen.
- Inrätta en näringslivspedagog för unga och nyanlända som vill starta eget och deklarationsrådgivning till nystartade företag.
- Öka förståelsen för och service till näringsidkare inom kommunens administration.
- Vi ska verka för att företagen hittar sin kompetens på Jönköpings arbetsmarknad.
- Integration mellan skola och arbetsmarknad. Stimulera företag att erbjuda praktikplatser för fler grupper i samhället.
Våra viktigaste målsättningar
Vi vill att Jönköping ska vara en attraktiv kommun för företag att verka och utvecklas i. Ett framgångsrikt företagande är basen i vårt välfärdssamhälle.
Vi vill ha ”En väg in” för företagare som vill eller behöver komma i kontakt med kommunen, för att slippa slussas mellan myndigheter.
Vi vill stimulera kvinnligt företagande och ta vara på kraften i människors företagande.
Skolan först!
Kunskap är biljetten vidare i livet. Det är därför vi liberaler så envist kämpar för en riktigt bra skola. Alla barn ska ha möjlighet att utvecklas utifrån sina förutsättningar.
Det ska finnas skolor med likvärdig utbildning i alla delar av kommunen, från den nya stadsdelen Skeppsbron till Visingsö. Det övergripande målet är att höja kunskapsresultaten i alla klassrum. Men med ett särskilt fokus på de skolor där elever idag riskerar att hamna efter. Alla elever ska kunna utvecklas efter sin förmåga.
I våra skolor ska eleverna känna trygghet. Det råder nolltolerans mot varje form av mobbning eller annan kränkning. Elevhälsan arbetar förebyggande och hälsofrämjande så att eleverna kan nå sina mål i undervisningen.
I våra skolor har vi välutbildade och engagerade lärare. Vi har lärare med rätt kompetens, som arbetar mot tydliga mål och som följer upp resultaten. Skolans organisation är tydlig och rektor utövar ett pedagogiskt ledarskap.
Vi vill mer!
- Förskolans grupper ska vara små med max 12 barn i småbarnsgrupper och max 18 barn i de större barnens grupper.
- Utbildade barnskötare ska vara ett komplement till förskollärarna.
- Vi vill utveckla metoder för mer rörelse under skoltid.
- Fler lärare ska kunna vidareutbildas inom ramen för ett stärkt professionsprogram.
- Lärarnas administrativa uppgifter ska minska.
- Skolans ledningsstruktur ska stärkas och rektors pedagogiska ansvar betonas.
- Förstelärarnas ansvar i skolans organisation ska göras tydligare och fler lektorstjänster ska inrättas.
- Det ska finnas fler möjligheter för elever med särskilda behov att gå i små undervisningsgrupper.
- Elevhälsans olika professioner ska vara en naturlig del av skolans samlade personalorganisation och arbeta nära det dagliga skolarbetet.
Våra viktigaste målsättningar
Vi vill uppmärksamma alla barns förutsättningar och behov så tidigt som möjligt, vilket förutsätter lärare med hög kompetens.
Vi vill ge elevhälsan ökade möjligheter att arbeta förebyggande och hälsofrämjande.
Vi vill prioritera nybyggnation och upprustning av skolornas lokaler.
Leva hela livet
Årsrika människors självständighet och egenmakt är centrala utgångspunkter i vår äldrepolitik. Samtidigt är omsorgen om äldre en fråga om trovärdighet för vårt samhälle.
All stadsplanering ska göras så att äldres behov blir tillgodosedda. Det kan gälla gatubeläggningar, tillgång till bänkar, toaletter och anpassade busshållplatser. Det ska finnas bostäder för äldre i alla kommundelar.
Olika boendeformer ska erbjudas när behovet av omsorg och hemsjukvård ökar. Antal boenden för äldre ska motsvara det aktuella behovet. När nya äldreboenden byggs ska hänsyn tas till dementas speciella behov.
För att motverka ofrivillig isolering och ensamhet ska det finnas träffpunkter där människor kan mötas. Pensionärsorganisationerna och det övriga civilsamhället gör ett ovärderligt arbete för att skapa sammanhang och gemenskap.
Alla över 85 år ska ha möjlighet att få plats på ett äldreboende.
Vi vill mer!
- Fler farmaceuter ska anställas för att tillsammans med sjuksköterskor och läkare medverka vid läkemedelsgenomgångarna.
- I alla äldreboenden ska det finnas uppkoppling till internet och möjlighet till uppkoppling till WiFi.
- All personal inom hemtjänsten ska vara utbildad inom demenssjukdomar. Gäller även vikarier.
- Stöd för både demenssjuka och anhöriga ska finnas, även avlastning. Ett demensboende i form av en demensby liknande ”Brygghuset” i Svendborg ska byggas.
- Utöka verksamheten med korttidsplatser som man kan boka själv.
- Kommunen ska medverka till att den nya formen av äldreboende, så kallat biståndsbedömt trygghetsboende, byggs både i egen och privat regi.
- Måltider som förmedlas av hemtjänsten och som serveras i särskilda boenden ska hålla hög kvalitet. Måltiderna ska serveras på tider som är anpassade efter den äldres behov.
- Alla över 85 år ska ha möjlighet att få plats på ett äldreboende.
- För att öka möjligheten att komma ut i friska luften bör samarbetet med till exempel civilsamhället och föreningarnas medlemmar öka.
Våra viktigaste målsättningar
Äldres förutsättningar, möjligheter och behov ska alltid finnas med i stadsplaneringen. Så långt som möjligt ska man kunna bo kvar i sin kommundel.
Kommunala verksamheter ska aktivt verka för att äldre kan vara kvar i arbetslivet så länge som möjligt.
Det ska vara attraktivt att arbeta inom äldreomsorgen. Arbetstider, arbetsmiljön och utvecklingsmöjligheter inom yrket ska utformas så att många vill arbeta inom kommunens äldreomsorg.
Vi vill värna vår natur och vår miljö
Naturen och den biologiska mångfalden måste bevaras. För att dina barn och barnbarn ska få växa upp med samma möjligheter som dig behöver vi förändra vår livsstil.
Jönköpings kommun är rik på olika naturmiljöer av hög klass. Närheten till Vättern, skogsmark och raviner samt ett böljande odlingslandskap ryms inom kommunens gränser. Det är viktigt att värna och bevara naturvårdsområden för rekreation och biologisk mångfald. Skötselplaner ska genomföras.
Den värdefulla jordbruksmarken ska brukas och inte exploateras. Ur landskapsbildssynpunkt är Tenhultsdalen och Skärstadsdalen synnerligen värdefulla.
Sjöar och vattendrag som är förorenade eller riskerar att växa igen bör saneras.
Parker, esplanader och alléer är viktiga i stadsmiljön ur miljösynpunkt för luftrening och bullerdämpning.
Vi vill mer!
- Tillföra modern teknik vid reningsverken för effektivare rening av bland annat läkemedelsrester.
- Utveckla Oset till en attraktiv rekreationsplats.
- Öka andelen ekologiska produkter och närodlat i kommunala storkök.
- Renovera dammarna i Dunkehallåan och Attartsdammen.
- Anlägga en tredje sortergård typ ”Kungsängen och Råslätt” i den nordvästra delen av kommunen.
- Våra fina naturmiljöer ska marknadsföras för att gynna besöksnäringen. Modern teknik ska tillämpas för att informera om naturstigar, naturområden, bad och camping.
- Akvifer teknik, dvs teknik för att utnyttja Vätterns vatten för värme och kyla i fastigheter bör utnyttjas i högre utsträckning.
- Avfallsmängderna bör minska. Sortering och återvinning är viktigt ur miljösynpunkt. Matsvinn från kommunala storkök måste minska.
- Transporter bör ske på ett miljövänligt sätt. Kollektivtrafik samt gång- och cykelstråk ska prioriteras.
Våra viktigaste målsättningar
Vi vill värna Vättern som en viktig dricksvattentäkt. Åtgärder behöver vidtas för att minska tillförseln av olika föroreningar.
De värdefullaste naturområdena bör vara naturreservat och skötas på ett biologiskt riktigt sätt för att bevara sin karaktär.
Alla bostadsområden ska ha tillgång till grönområden för att uppnå god boendemiljö och för rekreation. Tillgång till lekplatser och utemiljö för förskolor är väsentligt.