Kultur är en värdefull hörnsten i samhällsbygget

IBLAND BEHÖVS DET självklara sägas. Som när musiker får höra av politiker att de bör fundera på att söka sig ett annat jobb. Eller som proggruppen Gläns över sjö och strand sjöng ”Är du lönsam lille vän?”.

Ibland behöver det sägas, att problemet oftare sitter i ledarskapet än hos gräsrötterna.

Går det ens att mäta toners ekonomiska värde? Antalet sålda biljetter är enkelt att mäta, men får enbart mätas om du samtidigt värderar den unga människa som kanske bara en gång under sin skoltid får göra bussresan från Kvillsfors till länets nationalscen för att få upptäcka att musiken är mer än mello och idoljury.

För det kostar att vara kulturbärare, men vi har inte råd att betala priset för ett samhälle utan skönheten från en samspelt symfoni.

Om nu både ledning och före detta ordföranden i regionens misslyckas med den insikten, är problemet i alla fall inte musikernas.

Men nu finns det andra politiker som är beredda att vara självkritiska och med mindre prestige, vilja nå en lösning utan att hälla ännu mer surt i konflikthärden.

För inte alla politiker ser kulturen från ett skevt vinstintresse, utan som en värdefull hörnsten i samhällsbyggandet.

DET ÄR MED de ögonen vi i Liberalerna ser på Smålands kultur och teater, inte främst för att slå rekord i biljettintäkter, utan för att bidra med en kultur som politiken bör handskas varsamt med, för vi har inte råd att förlora den.

Jakob Olofsgård (L)
Regionpolitiker

Mari Lindahl (L)
Regionpolitiker och ledamot i ANA nämnden