De toppar kommunlistan för Liberalerna i Jönköpings kommun

Jakob Olofsgård, Ann-Marie Hedlund och Andreea Vanciu blir Liberalerna i Jönköpings toppkandidater i kommunvalet i höst.

När Liberalerna i Jönköpings kommunförening på onsdagskvällen hade nomineringsstämma för val av kandidater till namnvalsedel för kommunlistan, utgick man i stort från valberedningens förslag till lista. Liberalernas toppkandidater i valet 2022 i Jönköpings kommun blir Jakob Olofsgård, Ann-Marie Hedlund och Andreea Vanciu.

Jakob Olofsgård är sedan förra året riksdagsledamot för Jönköpings län och partiets talesperson för landsbygds- och bostadspolitiska frågor. Jakob var under mandatperioden 2010 – 2014 engagerad i kommunpolitiken, bland annat som ersättare i barn- och utbildningsnämnden.

– ”Kommunpolitiken ligger mig varmt om hjärtat, det är här all politik börjar och slutar. Jag är stolt och glad att nu få möjligheten att leda Liberalerna i Jönköpings kommun i valrörelsen, och jag vill bland annat se en skola där alla barn trivs och kan utvecklas till att nå sin fulla potential”, säger Jakob.

Ann-Marie Hedlund, som är ledamot i kommunfullmäktige och äldrenämndens ordförande i innevarande mandatperiod, står tvåa på Liberalernas kommunlista.

– Jag tackar för föreningens förtroende att fortsätta arbeta med att lyfta äldrefrågor i kommunen. Under mandatperioden har vi fått fram fyra nya äldreboenden varav ett helt viks för demensvård, och jag ser fram emot att fortsätta utveckla äldrevården och hälso- och sjukvården, samt arbetsmiljön för våra medarbetare säger Ann-Marie.

Andreea Vanciu, student och ordförande i Liberala Ungdomsförbundet (LUF) valdes in på partiets tredjeplats på kommunlistan.

– ”Jag är stolt och glad över att jag får möjligheten att representera unga kommuninvånares röster i det kommande valet. Jag hoppas få möjligheten att driva skol- och utbildningsfrågor utifrån perspektivet att jag nyligen tagit studenten och vet vad som funkar och inte i kommunen gällande skolan”, säger Andreea.

Andreea var inte den enda representanten från ungdomsförbundet som valdes in på listan. Algot Bjarnehall, 20 år, återfinns på åttonde plats.

På fjärde plats på listan återfinns Liberalernas gruppledare i innevarande mandatperiod Ingvar Åkerberg, medan Fredrik Nordenankar som är ersättare i kommunfullmäktige och till vardags arbetar som lärare intar femteplatsen. Nykomlingen Andreea Stjärne, ortoped på Värnamo sjukhus, intar plats sex på listan.

Någon som inte är med på topplistan till årets val är Jönköpingsliberalernas nuvarande talesperson i kommunledningen; David Gerson 46. Han återfinns istället längre ner på listan, efter egen önskan.

– ”Det har varit en förmån att få leda partiet under mandatperioden och jag är stolt över de reformer jag och mitt parti drivit igenom i Jönköping. Under förra året bestämde jag mig dock för att avstå årets valrörelse och låta någon annan axla manteln som ledande liberal” säger David Gerson.

Även kommunfullmäktigeledamoten Angela Hafström återfinns längre ner på kommunlistan utifrån eget önskemål, då hon i valet 2022 toppar partiets regionlista i norra länsdelen.

Plats 1 – 10 på Liberalernas lista till kommunfullmäktige valet 2022

1. Jakob Olofsgård, Ekhagen

2. Ann-Marie Hedlund, Bankeryd

3. Andreea Gabriela Vanciu, Jönköping

4. Ingvar Åkerberg, Rosenlund

5. Fredrik Nordenankar, Gränna

6. Andrea Stjärne, Kättilstorp

7. Anna-Karin Carstensen, Angerdshestra

8. Algot Bjarnehall, Huskvarna

9. Bertil Rylner, Jönköping

10. Marie Fransson, Tenhult